Značaj 7-godišnje garancije direktno utiče na cenu polovnih KIA modela

26 Nov 2014

Kijina 7-godišnja garancija ili 150,000 kilometara bezbrižne vožnje napravili su vrlo veliku prekretnicu u automobilskoj industriji. Novi podaci potvrđuju pozitivan učinak na vrednost vozila i potvrđuju da su Kijina vozila zaista atraktivnija pri preprodaji. 7-godišnja garancija nije samo jasan pokazatelj vrhunskog kvaliteta svih Kijinih modela, već i direktno utiče na smanjenje troškova svih kupaca novih ili polovnih Kijinih vozila.

Kia je u januaru 2010. godine uvela 7-godišnju/150.000 km garanciju za sva nova vozila Kia (do tada je to važilo samo za vozila iz njihove slovačke fabrike). Tri godine posle sve veći broj Kijinih vozila sa ovom garancijom pojavljuje se na tržištu polovnih automobila. Kia je zatražila od EurotaxGlass`s, vodećeg evropskog istraživačkog centra za prikupljanje i analizu automobilističkih podataka, da sprovede istraživanje i analizira koliki je značaj Kijine 7-godišnje garancije na vrednost Kijinih polovnih vozila.

KIA-Picanto-High-1024x682

EurotaxGlass’s je nakon sprovedenog istraživanja potvrdio da 7-godišnja garancija zaista ima veliki pozitivan efekat na cene polovnih automobila marke Kia. Statistički podaci iz istraživanja vrlo jasno pokazuju kako značaj 7-godišnje garancije direktno i vrlo pozitivno utiče na cenu polovnih Kijinih modela Picanto, Rio, cee’d i Sportage. Uzorak je ukupno iznosio 6.889 vozila, a od kojih je 4.001 model zadovoljavao uslove za analizu postavljene vrednosne teze.

Povećanje vrednosti polovnih Kia vozila, u zavisnosti od modela, kretalo se od 250 evra do 550 evra. U obzir su se uzimala polovna vozila stara dve godine sa ukupno pređenih 40.000 km. Nakon sprovedenog istraživanja, zaključci analize navode kako će kupci novih Kijinih vozila pri eventualnoj preprodaji profitirati prosečno 6%, jer vrednost njihovog vozila veća je za 6%.

“Kupci polovnih automobila smatraju da je garancija vrlo velika prednost koju vredi dodatno platiti. Budući da je Kijina garancija prenosiva na buduće vlasnike, to im nudi potpunu bezbrižnost oko eventualnih troškova održavanja u budućnosti,” poručuje Christof Engelskirchen, jedan od direktora EurotaxGlass’s.

2013-Kia-Sportage-485x728

Michael Cole, predsednik uprave Kia Motors Europe, naglašava “Mi smo već upoznati sa značajnim prednostima koje 7-godišnja garancija pruža našim kupcima, ali nam je vrlo drago kada vidimo ovako pozitivne rezultate ove velike analize dodatne vrednosti Kijinih modela.”

Stručnjaci za analizu tržišnih kretanja koji su vodili ovo istraživanje kompanije EurotaxGlass’s analizirali su hiljade cena polovnih vozila u Nemačkoj koristili su se multivarijantnom regresionom analizom kako bi analizirali postavljene vrednosne teze i značaj Kijine 7-godišnje garancije na cene korišćenih Kia modela u avgustu 2012. godine

ključne reči: , ,