Volvo pokrenuo jedinstveni projekat samovozećih automobila

02 Dec 2014

Volvo Cars kompanija imaće vodeću ulogu u prvom svetskom pilot projektu autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim putevima švedskog grada Geteborga.

Inovativni „Drive Me“ projekat „samovozećih automobila za održivu mobilnost“, koji podržavaju i vlada Švedske, delo je saradnje Volvoa, švedske transportne administracije, švedske Agencije za transport, Lindholmen Science parka i samog grada Geteborga. Cilj je da se istaknu društvene prednosti autonomne vožnje i vodeća pozicija Švedske i Volvoa u razvoju buduće mobilnosti.

„Autonomna vozila sastavni su deo Volvo Cars kompanije, kao i vizije nulte stope žrtava u saobraćaju koju propagira vlada Kraljevine Švedske. Ovaj zajednički javni pilot projekt važan je korak prema našem cilju, odnosno daće nam uvid u tehnološke izazove i vredne povratne informacije od ljudi koji će učestvovati u njemu“, izjavio je Hakan Samuelsson, predsednik Volvo Car grupacije.

Pilot projekt uključuje samovozeće automobile koji će koristiti oko 50 kilometara odabranih puteva u i oko Geteborga – tipične ulice za svakodnevnu vožnju i autoputeve na kojima su gužve česte.

Samovoze_i-Volvo_136490_1_5

Budući da prepoznaje kako rastuća urbanizacija nastavlja da vrši pritisak na transportne sisteme, „Drive Me“ projekat podseća na potrebu udruživanja snaga s ciljem razvoja održivog društva i mobilnosti. „Drive Me“ pomoći će u definisanju uloge samovozećih automobila u budućem planiranju gradova. Ovim se utire put za efikasnije korišćenje zemljišta, čime može da se pomogne u smanjenju infrastrukturnih investicija. Samovozeći automobili mogu obogatiti gradski život na mnoge načine, kao što je smanjenje štetnih emisija i poboljšanje kvaliteta vazduha. Korišćenje Geteborga kao arene za ovaj jedinstveni pilot projekat jaka je demonstracija želje ovog grada za efikasnim, čistim i bezbednim sistemom transporta.

Autonomna vožnja doneće i brojne prednosti samim korisnicima. Iz temelja će izmeniti pogled na vožnju automobila. Kao vozač budućnosti, bićete u mogućnosti da planirate vožnje, tako što ćete moći da kombinujete autonomnu i aktivnu vožnju s ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg iskorišćavanja potencijala svakodnevne vožnje. Moći ćete da se tokom vožnje potpuno opustite, čitate novine, razgovarate telefonom ili radite na tabletu.

Glavni ciljevi „Drive Me“ projekta fokusiraju se na nekoliko bitnih područja u kojima između ostalog su i socijalne i ekonomske prednosti, kao i dodatna bezbednost na putevima. Projekat će započeti već sledeće, 2014. godine sa istraživanjem i razvojem tehnologije. Prvi automobili na putevima Geteborga se očekuju 2017. godine.

ključne reči: , , ,