Virđilo Fernandez, dizajner modela 500L, održao predavanje na beogradskom univerzitetu

21 Nov 2014

Detalje kako izgleda rad u Fiatovom odeljenju za dizajn, kako usklađuje potrebe savremenog potrošača sa sopstvenim idejama i gde pronalazi nove ideje, studentima mašinskog fakulteta, arhitekture, primenjenih umetnosti i dizajna u velikoj sali rektorata Beogradskog univerziteta,  predstavio je Virđilio Fernandez (Virgilio Fernandez), ugledni italijanski dizajner iz Fiat-ovog centra stila (Centro Stile) iz Torina.

Zahvaljujući inicijativi Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Istituto Italiano di Cultura in Belgrado) u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i kompanijom Fiat Gruppo Automobili SpA, prisutni studenti i profesori mogli su da čuju i koliko je bilo izazovno i zahtevno pronaći ideju za unutrašnji izgled modela 500L, čiji je Fernandez autor.

„Velika mi je čast što sam pozvan da održim predavanje u zemlji u kojoj se model 500L proizvodi i u kojoj se ideja mog tima i mene sprovodi u delo. Imali smo zaista težak zadatak da osmislimo novi enterijer za automobil koji bi trebalo da predstavlja Fiatovo vozilo za 21. vek. Mislim da smo u tome uspeli i da smo model 500L učinili automobilom savremene porodice“, izjavio je Virđilio Fernandez.

virdjilo-frenandez-02-1024x682

Jedna od novina koju je Fernandez sa svojim timom uveo u dizajnu modela 500L, su posebno osmišljene kombinacije boje karoserije, krova i naplatka. Sama unutrašnjost obiluje tehničkim inovacijama, a prostor je iskorišćen na najpraktičniji način koji u potpunosti odgovara potrebama moderne porodice.

Virđilio Fernandez diplomirao je na Odseku za tehnički inženjering industrijskog dizajna na Univerzitetu Jaume I di Castellòn, a diplomu mastera stekao je iz oblasti Dizajna transporta u Višoj školi dizajna i inženjerstva u Barseloni „Elisava”. Karijeru je započeo kao glavni dizajner Instituta I.De.A. u Torinu učešćem na projektu Grande Punto Odeljenja Fijatov stil. Od 2006. do 2008. radio je kao glavni dizajner enterijera na projektu enterijera Fijata 500 i bio angažovan u svim fazama, od konceptualnog istraživanja do realizacije modela i proizvodnje automobila. Već pet godina je rukovodilac za razvojna Odeljenju za enterijer i za odnose sa specijalizovanom štampom. Pored toga, upravlja i timom dizajnera na Odeljenju za enterijer brenda Fiat. Među njegovim projektima ističu se model 500L (B—MPV), nova Panda, 500 SAD, 500 C i 500 Abarth.

Osnovana 2008, kompanija Fiat Automobili Srbija je danas jedna od najnaprednijih i najmodernijih fabrika za sklapanje automobila u jugoistočnoj Evropi. Vodeći se sloganom ”Proudly Made In Serbia”, u septembru 2012. ponosno i zvanično počela je prodaja najnovijeg modela Fiat 500L namenjenog svetskom tržištu. Fiat 500L dobitnik je prestižnih pet zvezdica Euro NCAP priznanja za ispunjavanje svih kriterijuma zaštite odraslih, dece, pešaka i uređaja aktivne bezbednosti. U martu 2013. počela je proizvodnja 500L modela za tržište Sjedinjenih Američkih Država, a izvoz u ovu zemlju je počeo u maju. Fiat prati promene današnjih porodica i pruža nekonvencionalne odgovore novim životnim stilovima.

ključne reči: , , ,