Vajmar: Grad klasika i velikih umova

01 Dec 2014

Gete i Šiler, Herder i Viland, Niče, Firnberg, List, Bah, Kornelius, Gropius, Fajninger, Kle, Iten … Za Vajmar, dragulj nemačke i evropske duhovnosti, vezuje se čitava plejada velikih imena. Vajmarska klasika, baš kao i bauhaus, do danas su ostali svetionici kulture, koja je u Vajmaru harmonična i istovremeno veoma bogata.

Vajmarska klasika je trajala samo pedesetak godina, ali ona predstavlja jednu od najveličanstvenijih epoha evropske duhovne istorije. Sve je započelo kada je kneginja Ana Amalija okupila pesnike i mislioce, čija je slava i danas nerazdvojno povezana sa Vajmarom, gradićem smeštenim nadaleko od velikih i moćnih prestonica. Svedočanstva klasičnog Vajmara su mesta na kojima su živeli i stvarali pesnici i njihove mecene: Geteova i Šilerova kuća, dvorci Belvedere, Etersburg i Tifurt sa veličanstvenim parkovima, mesta na kojima je stvarao Herder, palata Vitum, u kojoj se sastajalo ovo probrano društvo, čuvena biblioteka Ane Amalije i istorijsko groblje sa kneževskom grobnicom, u kojoj su položeni sarkofazi Getea i Šilera.

Weimar_Schloss_Belvedere_2219_RET_1024x768

Prijem klasičnog Vajmara na listu svetske baštine UNESCO-a obrazložen je kulturno-istorijskim značajem građevina i parkova iz vremena procvata klasičnog Vajmara, kao i njegovom ulogom duhovnog centra u kasnom 18. i ranom 19. veku – i tome se nema šta dodati. Jedino se još može reći da je Vajmar 1999. godine bio jedna od kulturnih prestonica Evrope. Druga velika epoha, takođe začeta u Vajmaru je bauhaus, jedan od najvažnijih pravaca u arhitekturi i dizajnu u 20. veku, a po mišljenju mnogih, najbolji izvozni proizvod ondašnje Nemačke. Bauhaus muzej sa više od 300 eksponata pruža uvid u rad Državnog građevinskog zavoda, čija dela ni danas nisu izgubila na svojoj bezvremenskoj, jednostavnoj lepoti.

U najvažnija svedočanstva klasičnog Vajmara ubraja se, naravno, i čuvena biblioteka kneginje Ane Amalije, koja je nakon katastrofalnog požara 2004. godine restaurirana i danas sija novim sjajem. Iako je 50.000 knjiga nepovratno izgubljeno, ona i pored toga predstavlja značajnu potvrdu nemačkog i evropskog obrazovanja i čitalačke kulture. Barokna kuća, u kojoj je Gete stanovao skoro 50 godina, još je jedna centralna tačka svakog obilaska Vajmara; danas se može videti u stanju u kakvom je najvećim delom bila u poslednjim godinama Geteovog života. Letnjikovac u parku na Ilmu je bio poklon koji je Geteu darovao vojvoda, sa ciljem da ga veže za Vajmar – i on je uvek bio njegovo utočište u prirodi.

Geteov građevinski dar dolazi do izražaja na Rimskoj kući, koja je kao prva klasicistička zgrada u Vajmaru nastala u blizini letnjikovca. Iako možda nije klasik u užem smislu reči, gostionica „Zum weißen Schwan” („Kod belog labuda”) je vredna posete. Nalazi se dijagonalno od Geteove kuće i mesto je na kome je, kako se priča, pesnik imao običaj da popije po koju čašu vina. Ime Fridriha Šilera je na izvrstan način povezano sa sjajem Vajmarske klasike: jedanaest godina zajedničkog stvaralaštva sa Geteom smatraju se glavnim delom ove epohe. Poslednje godine života, Šiler je proveo u građanskoj kući na tadašnjoj Esplanadi.

weimar_zwiebelmarkt_7601668_RET_1024x768

Kuća je danas uređena u stilu tog vremena, delimično i originalnim nameštajem, a trajna izložba „Šiler u Tiringiji” pruža detaljniji uvid u njegov život i stvaralaštvo. I Franc List, genijalni virtuoz, boravio je u Vajmaru, kad god su mu njegove dugotrajne turneje to dozvoljavale: u nekadašnjoj dvorskoj bašti, na ulazu u park, nalazila se njegova kuća, koja je danas muzej. U liberalno i napredno nasleđe grada uklapa se i činjenica da je Saksonija-Vajmar-Ajzenah, čiji je glavni grad bio Vajmar, kao prva nemačka zemlja 1816. godine donela ustav i da je 1919. godine u njemu osnovana prva republika na nemačkom tlu, Vajmarska republika. Utoliko je teže shvatiti da je na mestu, gde jedna nacija svoju kulturu predstavlja sa toliko ponosa, od strane te iste nacije sagrađen i koncentracioni logor Buhenvald, mesto na kojem je ubijeno 50.000 ljudi. Ko pomene Vajmar, mora pomenuti i Buhenvald – i mora da se pokloniti tom mestu sećanja. Samo tada se Vajmar može u potpunosti sagledati.