Treća Globalna UN nedelja bezbednosti saobraćaja

07 Maj 2015

Treća Globalna UN nedelja bezbednosti saobraćaja obeležava se ove godine od 04. do 10. maja i posvećena je bezbednosti dece u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja je uzela učešće u globalnoj kampanji Ujedinjenih nacija pod nazivom #SaveKidsLives (“Spasimo dečje živote”) koja ima za cilj da puteve učini bezbednim za decu. Svakog dana više od 500 dece izgubi život širom cveta u saobraćajnim nezgodama, dok desetine hiljada biva povređeno.

pu-dr-sima-milosevic-zemun-arena-sport-mobil-auto-kozarev-01

Bezbednost dece u saobraćaju predstavlja jedan od prioriteta rada Agencije što je u skladu sa strateškim ciljem Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, a to je da 2020. godine ni jedno dete u Srbiji ne pogine u saobraćaju. U skladu s tim Agencija je pripremila paket aktivnosti i prosledila lokalnim samoupravama, pozvavši ih tom prilikom da se priključe i podrže akciju. Agencija je dostavila svim lokalnim samoupravama i deklaraciju koju su Ujedinjene nacije kreirale zajedno sa decom, sve sa ciljem što glasnijeg ukazivanja na stradanje mališana.

Pre nego što je UN deklaracija kreirana, sprovedeno je opsežno istraživanje među najmlađima, tokom kojeg su deca širom sveta pitana za stavove o bezbednosti puteva. Svetski eksperti su potom sumirali rezultate i došli do predloga aktivnosti koje se moraju preduzeti, a koje će imati za cilj:

  • kreiranje bezbednih puteva od kuće do škole;
  • promovisanje korišćenja zaštitnih kaciga;
  • promovisanje pravilne upotrebe sigurnosnog pojasa i dečjeg sedišta, što bi trebalo da predstavlja naš prioritet, ne samo tokom kampanje, već i tokom cele godine.

U Republici Srbiji je u preiodu od 2010. do 2014. godine u saobraćajnim nezgodama povrede zadobilo čak 7.783 dece uzrasta do 14 godina, a smrtno je stradalo 82 dece. Posmatrano na godišnjem nivou, od 2010. do 2014. godine zabeležena je tendencija smanjenja broja poginule dece u saobraćajnim nezgodama (2010 – 25; 2011 – 20; 2012 – 16; 2013 – 11; 2014 – 10). Ovi podaci govore da su određene aktivnosti u prethodnom vremenskom preiodu dale rezultate i treba ih shvatiti kao podstrek za podizanje nivoa bezbednosti dece u saobraćaju na još viši nivo.

agencija-za-bezbednost-saobracaja-mobil-auto-01

Agencija za bezbednost saobraćaja je sprovela detaljnu analizu najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala deca uzrasta od 14. godina. Analiza je sprovedena na osnovu saobraćajnih nezgoda sa poginulom decom, koje su se dogodile u periodu od 2012 do 2014. godine, kada je poginulo ukupno 37-oro dece. Dobijeni rezultati ukazuju da deca u saobraćajnim nezgodama najčešće smrtno stradaju kao putnici u vozilu i kao pešaci. 46,9% dece je stradalo u svojstvu putnika40,6% dece je stradalo u svojstvu pešaka12,5% dece u svojstvu vozača biciklaDa li kada pogledamo brojke dođemo do zaključka da u periodu od 3 godine u Republici Srbiji celo odeljenje đaka ne dočeka da upiše sledeći razred?

Kada se pogleda statistika dolazi se do zaključka da deca bivaju smrtno povređena iz razloga jer se ne posvećuje dovoljna pažnja prevenciji i edukaciji dece od najranijeg uzrasta. Kako je od ranog dečjeg uzrasta uloga roditelja presudna za usvajanje obrazaca bezbednog ponašanja u saobraćaju, potrebno je posebnu pažnju posvetiti informacijama usmerenim ka njima sa ciljem da roditelji postanu svesniji odgovornosti svoje uloge, kao najvažnijeg i najznačajnijeg “učitelja” bezbednog ponašanja svog deteta u saobraćaju. Zato je potrebno pružiti informacije roditeljima koje će im pomoći da bolje razumeju probleme bezbednosti dece u saobraćaju, kao i obezbediti praktične savete kako da svoju decu efikasno podučavaju bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Agencija će nastaviti sa aktivnostima povodom svetske nedelje bezbednosti, koja se održava od 4. do 10. maja 2015. godie, a prva u nizu je poseta PU Dr Sima Milošević u Zemunu gde će se održati predstava za decu “Pažljivko” za sve predškolce, a buduće đake prvake. Kao i svaki put Pažljivko će mališanima pričati o pravilnom ponašanju u saobraćaju iz ugla naših najmlađih.

Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje “Pažljivko”, treću godinu za redom priprema knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju” koju štampa u tiražu od 70.000 primeraka i distribuira svim lokalnim samoupravama na teritoriji Republike Srbije. Cilj je da svaki đak prvak prilikom polaska u školu dobije jedan primerak knjige u kojoj je slikovito opisana važnost pravilnog ponašanja u saobraćaju u situacijama u kojima se deca svakodnevno mogu naći.

Agencija će za školsku 2015/16. godinu pored knjige, pripremiti i novi animirani film pod nazivom “Pažljivko” i interaktivnu edukativnu veb igricu za decu. U saradnji sa lokalnim samoupravama ti obrazovni materijali biće dostavljeni osnovnim školama u celoj Srbiji. Takođe, školama će biti dostavljeni i štampani materijali sa savetima i uputstvima o elementima bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju, namenjeni roditeljima i prosvetnim radnicima.

Na osnovu datih rezultata istraživanja, realizovaće se kampanje posvećene povećanju bezbednosti dece u saobraćaju i smanjenju broja najtežih saobraćajnih nezgoda sa učešćem dece.