Toyotin robot odlazi u Međunarodnu svemirsku stanicu

21 Nov 2014

• Prvi eksperiment konverzacije čoveka i robota ikada obavljen u svemiru.
• Robot astronaut Kirobo će biti lansiran u svemir 4. avgusta.
• JAXA-in astronaut Koichi Wakata će razgovarati sa Kirobom u decembru.
• Toyota je u „Kibo Robot“ projekat ugradila najnoviju tehnologiju prepoznavanja glasa.

Toyota je objavila datum lansiranja robota astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Kirobo će 4. avgusta 2013. biti lansiran iz Tanegashima svemirskog centra i biće član posade Kounotori 4 teretnog svemirskog broda.

Kirobo je jedan od dva humanoidna robota za verbalnu komunikaciju, razvijenih u okviru „Kibo Robot“ projekta, zajedničkog projekta Istraživačkog centra za naprednu nauku i tehnologiju (RCAST) Univerziteta u Tokiju, kompanije Robo Garage Co, Ltd. i Toyote. Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) je takođe pružila veliku pomoć.

kirobo_sub1_tcm540-1239555

RCAST i Robo Garage su zajedno radili na razvoju hardvera robota i Kirobovih mehaničkih pokreta, dok je Toyota ugradila najnoviji softver za prepoznavanje glasa. Kompanija Dentsu Inc. je kreirala sadržaj konverzacije i obezbedila upravljanje ovim projektom.

Kounotori transportno vozilo će 4. avgusta 2013. biti lansirano na japanskom lansirnom vozilu H-IIB br. 4 (H-IIB F4). Kirobo će se iskrcati na Međunarodnu svemirsku stanicu i čekati dolazak japanskog astronauta Koichija Wakate, koji bi na stanicu trebao da stigne između novembra i decembra, u okviru 38. ekspedicije na MSS. Astronaut Wakata će 2014. postati prvi japanski komandir MSS-a, a očekuje se da će komandovati i tokom 39. ekspedicije.

U japanskom Kibo eksperimentalnom modulu, komandir Wakat i Kirobo će obaviti prvu konverzaciju između čoveka i robota u svemiru.

ključne reči: ,