Težnja: najbolji automobil na svetu

26 Nov 2014

Štutgart/Hamburg. Sa tri razvojna prioriteta “Intelligent Drive”, “Efficient Technology” i “Essence of Luxury”, nova S‑Klasa pomera granice tehnologije na mnogim nivoima. Ne samo da je u tehnološkom smislu predvodnik  među Mercedes-Benz vozilima, nego i u razvoju automobila uopšte.

Kao i od svake prethodne generacije i od nove S-Klase kupci očekuju da uspostavi standarde u svim segmentima i da opravda epitet “najbolji automobil na svetu”. Dr Diter Zeče, predsednik Upravnog odbora Daimler AG i direktor Mercedes-Benz Cars:

“Naše težnje nisu bile definisane u smislu bezbednosti ili estetike, snage ili efikasnosti, komfora ili dinamičnosti, već smo želeli ‘najbolje ili ništa’ u svakom pogledu. Nijedan drugi automobil ne sadrži u sebi obećanje koje poseduje Mercedes-Benz brend kao što je to u slučaju S-Klase.”

“The Essence of Luxury” označava savršenstvo do poslednjeg detalja, suštinu luksuza. Težnja ka najboljem je posebno primetna u unutrašnjosti vozila: bez obzira da li je reč o sedištima ili klimatizaciji, komandama ili dizajnu, infotainment sistemu ili komforu i bezbednosti u zadnjem delu vozila – nove ideje, brižljiva realizacija i najviši nivo kvaliteta naglašavaju visoke standarde koje su inženjeri postavili pred sebe i pred Mercedes-Benz top model.

Isto važi i za bezbednost. Ono što smo pre deset godina započeli sa PRE-SAFE® sistemom, nastavili sa DISTRONIC PLUS sistemom sada nas vodi ka novoj dimenziji vožnje koja je sjedinila komfor i bezbednost. Mercedes-Benz to naziva “Intelligent Drive”. Obilje novih sistema novu S-Klasu čine još komfornijom i bezbednijom nego do sada.

S-Klasa je do te mere efikasna da se to čini gotovo nepojmljivim: u poslednjih deset godina Mercedes-Benz je primenom koncepta “Efficient Technology” gotovo prepolovio potrošnju goriva. Pomenimo samo motor u kategoriji snage 150 kW koji troši 4.4 l na 100 km. Koeficijent otpora vazduha nove S-Klase (cd=0.24) očigledno premašuje vrednosti prethodnog modela i uspostavlja nove standarde u ovom segmentu. Model S 300 BlueTEC HYBRID će ostvariti još niže vrednosti sa koeficijentom otpora vazduha od cd =0.23 zahvaljujući dodatnim merama aerodinamične optimizacije. Osim toga, novi model je prvi automobil na svetu kod kog su konvencionalne sijalice zamenjene LED svetlima ukazujući na dalji pravac razvoja.

mb-style-in-porto-montenegro-10

Dizajn: savremeni odraz statusa i senzualnih oblina

Ljudi širom sveta na prvi pogled prepoznaju Mercedes-Benz automobil. Tipično Mercedes lice utkano je u istoriju brenda poput zlatne niti.
“Sofisticiran dizajn S-Klase je oduvek bio odraz luksuza i automobilske raskoši svog vremena. I nova S-Klasa nastavlja ovu tradiciju. Klasična arhitektura i fluidna silueta predstavljaju savremeno oličenje senzualne jednostavnosti. Dizajn je uspešno spojio sofisticiran progresivan dizajnerski izraz sa klasičnom elegancijom tridesetih godina prošlog veka – inteligencija izražena emocijama. Sportski karakter koji obiluje stilom i zavodljivi oblici sjedinjeni sa vanvremenskom jednostavnošću, nadmoć bez napora S-Klasu čine istinskom ikonom dizajna” rekao je direktor Gorden Vagener.

Da bi se naglasila nadmoć nove S-Klase i liderska težnja, povećana je maska hladnjaka. Postavljena je vertikalno i odlikuje je naglašena trodimenzionalnost. Uz produžen poklopac motora, sa fluidnim, kupolastim linijama krova i sa blago spuštenim zadnjim delom nova S-Klasa poseduje klasične proporcije limuzine. Dimenzije i prostor su oblikovani tako da S-Klasi daju prestižan izgled dok snažna linija krova naglašava njen sportski, coupé stil.

Linija kojom se naglašava karakter vozila blago se spušta od prednjeg ka zadnjem delu vozila – takozvana “Dropping Line” tipična za Mercedes-Benz brend– dajući na elegantan način strukturu boku vozila i dinamičnost čak i kada vozilo stoji. Suptilne konveksno-konkavne površine bokova čine izrazito snažnu i izduženu karoseriju koja istovremeno demonstrira uzbuđenje i smirenost. Naglašeni lukovi iznad zadnjih točkova dodatno ističu atletski karakter vozila.

mb-style-in-porto-montenegro-31

Izražene površine i linije bokova nove S-Klase na uzbudljiv način se utapaju u zadnji deo vozila. Blago iskošen oblik ne samo da je elegantan već ima i aerodinamične prednosti. Gledan od pozadi horizontalne linije koje se protežu od poklopca prtljažnika do branika naglašavaju širinu vozila. Karakterističan potpis Mercedes-Benz dizajnera je uočljiv na zadnjem vetrobranskom staklu koji seče C-stub. Gornji deo stakla je zaobljen dajući vozilu coupé izgled. Šlag na torti predstavlja zadnja svetlosna grupa koja je potpuno obuhvaćena karoserijom vozila. Ovako neobična integracija svetala i njihovo brižljivo izrađena unutrašnjost upotpunjuju dizajn S-Klase do poslednjeg detalja.