Prva Toyota opremljena dizel motorom iz BMW grupacije

02 Dec 2014

Dve godine posle potpisivanja ugovora o isporuci dizel motora sa BMW grupacijom, Verso 1,6 D-4D će biti prva Toyota opremljena BMW-ovim motorom. Uvođenje 1,6 litarskog D-4D motora snage 112 ks proširuje gamu motora na Versu, koja se sada sastoji od četiri dizel i 2 benzinska motora.

Didier Leroy, viši izvršni direktor u Toyoti Motor Corporation i predsednik i generalni direktor Toyote Motor Europe (TME) je rekao: „Mi u Toyoti verujemo da rešavanje pitanja životne sredine u našoj industriji zahteva višestruki pristup. Hibridi su najvažniji deo našeg puta ka održivoj mobilnosti, ali takođe prepoznajemo važnu ulogu ekoloških dizel motora u Evropi. Saradnja sa industrijskim liderima kao što je BMW grupacija nam je omogućio da iskoristimo ekonomske prednosti manjeg troška razvoja, kao i da brže izađemo na tržište.“

Tehnički centar TME, sa sedištem u Belgiji, je vodio razvoj 1,6 D-4D motora za Verso, što je obezbedilo savršeno uklapanje sa vozilom i Toyotinim menjačem i elektronikom. Na taj način je sačuvana udobnost i dinamičke performanse originalnog Versa. Nekoliko delova je novorazvijeno, kao što su nosači motora, zamajac, novo kućište menjača i stop/start sistem koji dodatno povećava efikasnost i smanjuje emisije izduvnih gasova.

Proizvodnja Versa sa 1,6 D-4D motorom će početi u januaru 2014. u Toyotinoj fabrici u Turskom gradu Adapazariju – jedinom postrojenju gde se proizvodi Verso. U ovoj fabrici se takođe proizvodi najnovija generacija Corolle.

885662l-610x390-b-9e5cf6f2

Isporuka dizel motora je početak šire saradnje između BMW grupacije i Toyote, u okviru koje ove kompanije planiraju da zajednički razviju sisteme gorivih ćelija, izvedu studiju izvodljivosti zajedničkog razvoja platforme sportskog automobila, zajednički rade na razvoju tehnologija laganih karoserija i  zajednički istražuju litijum-vazdušne baterije.

ključne reči: , ,