Prestižna dizajnerska nagrada za novi Kia Sorento

16 Mar 2015

Kia Motors i dalje kupi nagrade za izvanredan dizajn. Ovaj put je Sorento, Kijin najpoznatiji model, po prvi put osvojio prestižnu nagradu ‘iF Design Award’. Žiri globalno priznate nagrade je u kategoriji »proizvod« odlikovao 3. generaciju Sorenta koji ovih dana stiže u Evropu. Pored ocenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i ostale kriterijume: konačna obrada, stepen inovacije, uticaj na životnu sredinu i bezbednost.

kia-sorento-if-design-award-mobil-public-auto-kozarev-arena-sport-01

Novi Kia Sorento je Kijin sedmi model sa navedenom nagradom. Od 2010. godine su je osvojili (po ovom redosledu) modeli Venga, Sportage, Optima, Picanto, pro_cee’d i Soul.
“Vrlo sam ponosan na ovu nagradu za Kia Sorento, jer je to priznanje velikog napretka u kvalitetu,” kaže Peter Schreyer, predsednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company.

“Kia Sorento kombinuje klasični stav SUV-a sa premium izgledom i osećajem, što je pogotovo vidljivo u kabini. Nudi vrlo kvalitetan dizajn i izvanrednu vrednost za taj novac. To je veliko dostignuće naših međunarodnih dizajnerskih timova, što je i jedan od razloga da se radujem ovoj nagradi.”

kia-sorento-if-design-award-mobil-public-auto-kozarev-arena-sport-02

Novog Sorenta su razvili u Kijinom dizajnerskom timu u korejskom Namyangu, a svoje znanje su pridodala i njihova dizajnerska odeljenja u Frankfurtu i Irvineu (Kalifornija). Novi Kia Sorento je svestrani sportski terenac sa stilom. Gladak, prema zadnjem delu zategnut profil i zaobljene površine daju Sorentu elegantan izgled. Prostrana unutrašnjost sledi vodoravnim linijama i nudi luksuzan izgled, kao i vrlo prijatan osećaj sa vrhunskim materijalima po celoj kabini.

U odnosu na prethodnika novi Kia Sorento, koji se nudi sa 5 ili 7 sedišta, ima duže međuosovinsko rastojanje i putnicima pruža više prostora. Prtljažni prostor je zahvaljujući kliznom delu klupe i njene deljivosti (u omjeru 60:40) veći, zbog čega je još svestraniji, a maksimalna zapremina prtljažnika iznosi čak 1.732 litra. Sorento ima snažan i efikasan 2,2-litarski turbodizelski motor snage 200 KS, a varijante sa pogonom na sva 4 točka mogu se pohvaliti Kijinim novim Dynamax™ All-Wheel-Drive sistemom koji je razvijen u saradnji sa austrijskom Magnom.

kia-sorento-if-design-award-mobil-public-auto-kozarev-arena-sport-03

Hi-tech pomagala između ostalog uključuju premium dodatke kao što su 360-stepeni prikaz događanja oko vozila (Around View Monitor) i sistem pametnog automatskog parkiranja, koji olakšavaju manevrisanje i parkiranje vozila. Kupci mogu naručiti najnovije bezbednosne sisteme kao npr. sistem za upozoravanje kod nenamerne promene vozne trake, sistem za upozoravanje kod pomeranja vozila iza, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova ili prilagodljivi tempomat.

Novi Kia Sorento ovih dana stiže u Evropu, a u našoj zemlji ga očekujemo početkom aprila.

ključne reči: , ,