„Pojačanje“ u Volvo karavanu

28 Maj 2015

Ovogodišnji demo karavan u četvrtoj sedmici maja prošao je kroz zapadnu Srbiju i, kao i u ostalih šest gradova u kojima se zaustavljao, privukao pažnju drumskih prevoznika i zaljubljenika u Volvo vozila. Na ovoj „turi“ karavan je u Čačku imao i pojačanje – prvi Volvo, ali i prvi kamion u Srbiji sa tehnologijom dvostrukog kvačila.

volvo-kamioni-trucks-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-mobil-auto-01

Kako se bliži završetak Volvoovog demo karavana kroz Srbiju, koji je ove godine organizovan pod motom „Više od uštede“, zbivanja koja ga prate postaju sve zanimljivija. Organizator, Volvo d.o.o., odlučio je da demo karavan doveze i u regione koji su tradicionalno „uporište“ konkurentskih brendova – recimo, to je Raška oblast.

volvo-kamioni-trucks-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-mobil-auto-02

Otuda je 19. maja Volvoova ponuda prikazana u arealu restorana Velež u Jošaničkoj Banji, a 20. maja u restoranskom delu kompleksa Termal, na putu Raška – Novi Pazar. Na obe lokacije se pojavio značajan broj gostiju, od kojih većina ne poseduje Volvo kamione, već pretežno vozila nemačkog konkurenta, koji je posebno popularan među prevoznicima u Novom Pazaru i okolini. Bio je to poseban izazov za domaćine – da goste upoznaju sa atributima po kojima je Volvo specifičan i već decenijama poznat: kvalitet, pouzdanost, ekonomičnost, posebna briga o bezbednosti vozača i vozila, „prijateljski“ odnos prema životnoj sredini.

volvo-kamioni-trucks-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-mobil-auto-03

Sve to je činilo i prezentaciju u Čačku, 22. maja, u Volvo Trucks centru. No, boravak karavana u tom gradu je bio poseban po tome što je upravo tu debitovao tek registrovani Volvo FH sa automatizovanim I-Shift menjačem i dvostrukim kvačilom. Sa ponosom ga je u Volvo centar kraj magistralnog puta Čačak-Kraljevo dovezao vlasnik kompanije Grade Trans, koja u voznom parku ima četrdesetak Volvo kamiona.

volvo-kamioni-trucks-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-mobil-auto-04

FH sa dvostrukim kvačilom je prvi tako opremljen Volvo isporučen kupcu u Srbiji, ali i prvo takvo vozilo u našoj državi. Volvo je, naime, jedini proizvođač u Evropi koji odnedavno nudi tu tehnologiju s kojom je vožnja još komfornija – bez ikakvog prekida u toku snage, odnosno gubitaka u distribuciji obrtnog momenta na pogonske točkove. Nova tehnologija održava stalnu vrednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promeni stepena prenosa. Promena stepena („brzina“) je izuzetno glatka, bez ikakvih trzaja, a u nekim slučajevima i ekonomičnija od vozila opremljenih standardnim automatizovanim menjačima.