Pažljivko u poseti Loznici

15 Feb 2015

U saradnji sa Gradom Loznica i Savetom za bezbednost saobraćaja grada Loznica, u sportskoj hali “Lagator”, danas je održan edukativni čas pred oko 700 đaka prvaka. Tom prilikom maskota Agencije za bezbednost saobraćaja “Pažljivko” je svim đacima prvacima pričao šta je to što treba da znaju i kako moraju da se ponašaju dok se nalaze u saobraćaju i kako da bezbedno učestvuju u svakodnevnim situacijama u saobraćaju u kojima se mogu naći na putu od kuće do škole. Kao i svaki put, mamio je somehe i radoznale poglede prisutnih mališana.

pazljivko-loznica-bezbednost-saobracaj-agencija-mobil-auto-public-milenko-kozarev-01

Agencija za bezbednost saobraćaja već četvrtu godinu sprovodi kampanju “Pažnja sad”, namenjenu većoj bezbednosti dece u saobraćaju. Cilj kampanje je promocija i značaj poštovanja saobraćajnih propisa i saobraćajne kulture.

Tokom svake školske godine Agencija organizuje i održava saobraćajno obrazovne časove u gradovima širom Srbije. Saobraćajno obrazovni čas traje oko 45 minuta i zamišljen he kao interaktivna predstava za decu u kojoj Pažljivko postavlja pitanja, komunicira sa njima i poziva ih da aktivno učestvuju.

pazljivko-loznica-bezbednost-saobracaj-agencija-mobil-auto-public-milenko-kozarev-02

Čas se završava prikazivanjem crtanog filma Pažljivko nakon kojeg predstavnici Agencije deci dele poklone. Svakako najomiljeniji i najkorisniji poklon je knjiga “Pažljivkova pravila u saobraćaju” u kojima je slikovito opisana važnost pravilnog ponašanja u saobraćaju u situacijama u kojima se deca svakodnevno mogu naći.

Od ove godine Agencija će raditi na prenošenju iskustva lokalnim samoupravama kako bi se unapredio rad lokalnih Tela za bezbednost saobraćaja, čiji krajnji cilj treba da bude izgradnja stabilnih sistema bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou.

Namera je osposobiti i unaprediti aktivnosti usmerene ka unapređenju bezbednosti sobraćaja, s ciljem dostizanja krajnjeg rezultata utvrđenog Nacionalnom strategijom koji je usvojilo Vladino telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja.