Novi model Škode „fabije“ R5 trijumfovao na Češkom reli šampionatu

29 Apr 2015

U Klatovi se od 24-og do 25-og aprila održao prvi reli u okviru Češkog reli šampionata – Šumava Klatovy Relly na kojem je pobedila nova Škoda “fabia” R5. Novi model je vozio azijsko-pacifički šampion Jan Kopecky, postigavši najbrže vreme u 11 od 12 specijalnih etapa i tako pobedio na 50-tom Šumava Klatovy reliju. Vozači, Kopecky i Pavel Dresler su sve etape relija, čija je ukupna dužina 150,71km, prešli za 1:20:20.9 h, dok je drugoplasirani Francuz Bouffier vozio sa 1:34.6 minuta zakašnjenja u odnosu na prvoplasirane. Novi automobil je bodrilo hiljade obožavalaca, koji se pokazao kao brz i pouzdan auto.

skoda-fabija-r5-ceska-reli-sampionat-arena-sport-kozarev-mobil-auto-01
Rally Sumava Klatovy 2015 6212

Pobednik relija, Jan Kopecky, istakao je da se novi Škodin model pokazao u najboljem mogućem svetlu, i da iako je “fabia” R5 prošla mnoge testove pre trke, njene performanse su tek na samom reliju mogle da dođu do izražaja. Zadovoljan kako rezultatom, tako i automobilom, Jan Kopecky je saopštio da sa nestrpljenjem očekuje sledeće relije.

Michal Hrabanek, Direktor Škoda motosporta, istakao je svoje oduševljenje pobedom nove Škode “fabie” R5 na njenom debiju u Češkoj, zemlji u kojoj je i osnovana Škoda. Direktor je naveo da je pobeda nove ”fabije” svakako potvrdila da je Škoda na pravom putu kada je dizajniranje reli automobila u pitanju, a da je pred novim modelom još mnoštvo izazova koji slede u narednim relijima.

Škoda je brend sa tradicijom u motosportu, jer je na scenu moto dešavanja stupila još davne 1901. godine. Pobeda nove „fabije“ R5 nije veliko iznenađenje, uzimajući u obzir činjenicu da je brend godinama osvajao brojne trofeje, i to sa Međunarodnog relija (IRC), FIA Evropskog reli šampionata (ERC), FIA Azijsko-pacifičkog reli šampionata (APRC), kao i sa nekih drugih poznatih trka poput relija u Monte Karlu.

skoda-fabija-r5-ceska-reli-sampionat-arena-sport-kozarev-mobil-auto-02
Rally Sumava Klatovy 2015 6213

Prethodni reli model, „Fabija Super 2000“, bio je do sada najuspešniji Škodin model za 114. godina, koliko je Škoda u motosportu. Vozači su sa pomenutim modelom u periodu od 2009. do 2014. osvojili ukupno 50 domaćih i inostranih titula. Međutim, kompanija je ove godine odlučila da svoje obožavatelje obraduje sa novim reli modelom „fabijom“ R5, koju je Međunarodna automobilska federacija FIA zvanično odobrila 1. aprila ove godine, a Škoda je međunarodnim medijima predstavila u Češkoj 15. aprila.

Brend veruje da će novi model biti uspešan, a prvim trijumfom na Šumava reliju u okviru Češkog reli šampionata „fabija“ R5 je osigurala savršen početak. Kako će se novi model pokazati pratićemo i na relijima koji nam uskoro slede, a to su svakako FIA Svetski reli šampionat (WRC) od 21. do 24. maja, kada će “fabiju” R5 voziti evropski šampion Esapekka Lappi i Pontus Tideman, kao i drugu trku u okviru Češkog šampionata od 22. do 23. maja na Krumlov reliju.

ključne reči: , , ,