Novi Kia Carens sa 5 zvezdica po Euro NCAP

28 Nov 2014

Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvezdica za sigurnost kod sudara.
Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima. 5-vratna Kia sa 5 ili 7 sedišta je osvojila visoke ocene za zaštitu odraslih (94%), zaštitu dece (76%), sigurnosnu opremu (81%) i zaštitu pešaka (64%).

Kia_Carens_5-star-Euro-NCAP

Uz objavu rezultata testova je Benny Oeyen, podpredsednik Kia Motors Europe zadužen za marketing i produktno planiranje, rekao:
“Od početka programa razvoja novog Carensa su Kijini inženjeri bili sasvim posvećeni kreiranju monovolumena s najboljom sigurnosnom strukturom i sigurnosnim tehnologijama, koje u slučaju sudara štite vozače, njihove porodice i pešake.” i dodao: “U zadnjih pet godina su se kriterijumi Euro NCAP simulacija sudara zaoštrili, što proizvođačima otežava postizanje najviših ocena. Postignuti rezultat svedoči o Kijinoj neprestanoj posvećenosti poboljšanju sigurnosti svojih vozila i dokazuje da je novi Carens, koji će biti prvenstveno zanimljiv porodicama s aktivnim načinom života, među najsigurnijim vozilima na tržištu.”

Ocjenjivači Euro NCAP su Carensu dali maksimalni broj bodova za bočnu zaštitu kod udara u prepreku, za zaštitu 18-mesečnog deteta, zaštitu vrata putnika na prednjim sedištima i zaštitu nogu pešaka. Udruženje je takođe naglasilo da je novi Carens opremljen upozorenjima za neprivezana sedišta za sve putnike, ograničivač brzine kao i da se sva dečija sedišta mogu primereno ugraditi i odgovaraju tom vozilu.

logo_5awards_2013_pos

Carensova standardna sigurnosna oprema uključuje 6 sigurnosnih vazdušnih jastuka (prednji i bočni vazdušni jastuci i bočne vazdušne zavese), upozorenja za neprivezane sigurnosne pojaseve (napred i pozadi), sistem stabilnosti ESC, pomoć kod polaženja uzbrdo HAC (Hill Assist Control), koji sprečava pomicanje vozila unazad i sistema ESS (Emergency Stop Signal), kod kojeg u slučaju snažnog kočenja počinju da se pale i gase sva kočiona svetla, koja upozorava vozila iza na nenadano kočenje.

Novi Carens vraća Kiju u jednog od najkonkurentskijih automobilskih klasa u Evropi i dizajniran je i napravljen da zadovolji potrebe i ispuni očekivanja savremenih porodica. Novajliju karakterišu vitke linije, napredan dizajn u unutrašnjosti, koji pruža prostranost s mogućnošću izbora 5 ili 7 sedišta i šarolik izbor sigurnosnih i komfornih pomagala.
Novi Kia Carens se tako pridružio ostaloj šestorici Kijinih modela (cee’d, Rio, Venga, Soul, Sportage i Sorento), koji su već ranije osvojili 5 zvezdica po Euro NCAP.

ključne reči: ,