Nissan Maxima 2016 na NYIAS 2015

22 Apr 2015

Nissan Maxima 2016 je 8 generacija Nisanovog kultnog modela sportskog automobila sa 4 vrata (4DSC). Prvi model Maksime bio je perezentovan 1981. godine pod nazivom Datsun 810. To je zapravo bila druga generacija Datsuna 810, a prva zvanična verzija Maksime, koja sa godinama dobija nove verzije. Modelu Maksime koje je bio predstavljen 1982. uklonjena je oznaka 810 te nakon toga Maxima je ubrzo postaje jedna od najpoznatijih i najpopularnijih Datsunsa odnosno Nisana preko tri decenije.

nisan-maxima-sajam-automobila-arena-sport-mobil-auto-njujork-01

Tako je bilo nekada, a sada je Nisan imao čast da predstavi potpuno novu Maximu 2016. Da bi dizajnirali novi generaciju Maxime, dizajneri Nisana su posetili U.S. Navy’s Blue Angels®* – eskadrilu američke avijacije za demonstrativne letove. Dizajn kokpita njihovih letelica inspirisao je dizajnere Nisana da osmisle novi izgled Maxime. Novi model je s toga spušteniji sa karoserijom oblikovanom tako da se da postigne aerodinamičan profil. Da bi uspeli da ožive svoju kreaciju, inženjeri Nisana su razvili specijalnu tehniku štampe metala, što je rezultiralo originalnim izgledom novog modela.

Nova 8 generacija Maksime je duža, niža, lakša i čvršća od prethodnog modela. Svi brojevi ukazuju na sportsku crtu vozila – 4 vrata, kao i činjenica da je 5.58 cm duži, 3.3cm niži, 37 kilograma lakši kao i da i za 25% ima veću torzionu krutost u odnosu na prethodnika.

nisan-maxima-sajam-automobila-arena-sport-mobil-auto-njujork-02

Enterijer nove Maksime pruža putnicima maksimalnu udobnost, zahvaljujući luiksuznim materijalima i modernoj tehnologiji. Volan ima Alcantara® umetak, da ne bio samo put ono što vozač oseća za volanom, a kabina je opremljen i zabavnim sistemom i 7.0-inčnim Advanced Drive Assist displejem na instrument tabli. Automobil je opremljen i brojnim sigurnosnim tehnologijama, uključujući inteligentni tempomat, prediktivni sistem upozorenja od sudara, kao i upozorenja na saobraćaj koji se odvija iza vozila.

Nova Maxima 2016 se proizvodi u modernoj fabrici u Symirni u Tenesiju, koja je prošle 2014. godine proizvela 648,000 vozila, što je više od bilo koje druge autofabrike u Severnoj Americi. Motori za novu Maksimu 2016 se proizvode u fabrici u obližnjem Decherdu u Tenesiju.

ključne reči: , ,