Mazda predstavila novi MX-5 RF s tvrdim sklopivim krovom

04 Apr 2016

Mazda je uoči New York International Auto Showa otkrila model Mazda MX-5 RF (Retractable Fastback). Najnovija verzija legendarnog sportskog automobila nudi novu dimenziju uživanja u vožnji s otvorenim krovom, dok u isto vreme ostaje verna ideji prethodne MX-5-ice s tvrdim sklopivim krovom, a to je učiniti iskustvo vožnje roadstera pristupačnim širem krugu vozača.

4mazda_mx-5rf_showmodel_fq_open_white_screen

Na taj način Mazda se ponovno odmakla od konvencionalnog razmišljanja i stvorila nešto potpuno novo. Koristeći tzv. fastback stil, s glatkom linijom krova koja se postepeno spušta prema zadnjem delu, dizajneri su stvorili jedinstven zadnji deo kabine i zadnje staklo koje se uvlači, pružajući poseban novi osećaj vožnje kabrioleta.

Električno pokretani krov se otvara i zatvara pritiskom na taster do brzine od 10 km/h. Sam krov sklapa se vrlo kompaktno i efikasno, pa uprkos elegantnom dizajnu MX-5 RF nudi istu zapreminu prtljažnika kao i verzija s mekim krovom. U Evropi će nova verzija takođe biti dostupna s dva živahna benzinska motora – SKYACTIV-G 1.5 i 2.0 – uparena sa hitrim 6-stepenim ručnim SKYACTIV-MT menjačem ili – isključivo za MX-5 RF – šestostepenom automatikom.

3mazda_mx-5rf_showmodel_side_open_white_screen

Druga važna tačka nove MX-5 RF je izbor boja karoserije. Paleta sada uključuje i Machine sivu , novu premium boju posebno osmišljenu kako bi se istakle suptilne, ali dinamične linije Mazdinog ‘Kodo – duša pokreta’ dizajna. Razvijena s uverenjem da je boja jedan od elemenata forme, Machine siva izražava lepotu snage i preciznosti neke mašine. Intenziviranjem kontrasta između svetlijih i tamnijih površina s elegantnim završnim slojem visoke gustoće, stvoren je utisak kao da je karoserija vozila isklesana iz jednog komada čelika.

Ključan je proces lakiranja. Mazda je unapredila svoju Takuminuri tehniku lakiranja, izvorno stvorenu za Soul crvenu , prvu Mazdinu premium boju, kako bi se postigla precizna, visokokvalitetna završna obrada koja izgleda kao da je ručno oslikana od strane nekog majstora. Sistem koristi troslojnu strukturu laka, koja se sastoji od boje, reflektujućeg i prozirnog sloja. Reflektujući sloj, kojeg čine vrlo sitne čestice aluminijuma visokog sjaja, stanjuje se tokom procesa sušenja na oko jednu četvrtinu debljine uobičajenih reflektujućih slojeva.

6mazda_mx-5rf_showmodel_rq_close_white_screen

To uzrokuje da se čestice aluminijuma poređaju paralelno s pravilnim razmakom među sobom, pa završni sloj visoke gustoće daje celoj površini sjaj kada je osvetljena i pravi metalni izgled. Pritom se jet crni pigment koristi i u sloju boje i u reflektujućem sloju. To je vidljivo kroz prostor između aluminijumskih čestica, dajući im crni ton, čime se pojačava i kontrast. Machine siva boja će biti dostupna i na drugim Mazdinim modelima, uključujući i novi CX-9 koji u prodaju u Severnoj Americi kreće tokom proleća ove godine.