Mađarska pobednik takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013 kompanije Volvo Trucks

01 Dec 2014

Na trkačkoj stazi Grobnik u Hrvatskoj, 19. oktobra je održana najuzbudljivija – završna faza takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013. U žestokoj konkurenciji 14 takmičara iz država članica tržišta Srednja i istočna Evropa (Market CEE), Zoltan Simon /Zoltán Simon/ iz Mađarske pobedio je u finalnoj rundi ovogodišnjeg takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge kompanije Volvo Trucks i tako postao šampion tržišta Srednja i istočna Evropa u ekonomičnoj vožnji i dobitnik glavne nagrade – novog automobila Volvo V40.

Kompanija Volvo Trucks 2011. godine je pokrenula takmičenje na globalnom nivou, a ove godine održano je već drugi put za redom u organizaciji kompanije Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa. Glavni fokus takmičenja je prikazivanje ključnog uticaja vozača na efikasnu potrošnju goriva. Bez obzira na savremenu tehnologiju kamiona, vozač i dalje ostaje presudan faktor u smanjenju potrošnje goriva, a samim tim i izduvnih gasova, što zauzvrat donosi značajne uštede za ekologiju i doprinosi smanjenju troškova transportnih kompanija.

Pred-pocetak-20131019_095557-1024x576

Ovogodišnje takmičenje Drivers’ Fuel Challenge bilo je veoma uspešno. Skoro 3.200 vozača iz država članica tržišta Srednja i istočna Evropa (Market CEE) učestvovalo je na brojnim lokalnim kvalifikacijama – skoro dva puta više takmičara nego 2012. godine kada je zabeležen impresivan broj učesnika.

Predstavnici država članica tržišta Srednja i istočna Evropa, samo 14 državnih šampiona u ekonomičnoj vožnji, sastali su se u subotu ujutru na trkačkoj stazi Grobnik da bi u prvom, jutarnjem krugu međusobno testirali svoje veštine i kvalifikovali se za finalnu rundu takmičenja koja se održavala u poslepodnevnim satima.

I jutarnja i poslepodnevna runda finalnog takmičenja u Hrvatskoj sastojale su se od dva kruga vožnje trkačkom stazom Grobnik. Dužina trase u svakoj rundi bila je 8,4 km, a zadatak je bio da se za 14 minuta potroši što manje goriva. Samo četiri vozača, po dva najbolja iz svaka dva takmičarska vozila Volvo FH, plasirala su se u finalnu, odlučujuću rundu koja se odvijala u popodnevnim satima. To su bili takmičari iz Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovenije.

Tokom gala večere, održane u subotu uveče, upriličen je najuzbudljiviji i najduže očekivani momenat čitave manifestacije – objavljivanje konačnih rezultata prva četiri vozača, od kojih je jedan postao šampion tržišta srednja i istočna Evropa na takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2013.

Tom Jorning /Tom Jörning/, direktor tržišta Srednja i istočna Evropa grupacije Volvo Trucks, počeo je svoj govor na ceremoniji dodele nagrada, obraćajući se svim finalistima:

„Danas smo dobili novog drumskog heroja – on vozi inteligentno, ekonomično i bezbedno i zna da izvuče maksimum iz kamiona i iz poslednje kapi goriva…S obzirom na to da ste finalisti takmičenja Drivers’ Fuel Challenge kompanije Volvo Trucks, dokazali ste da deo nekolicine odabranih vozača – i da ste dostojni titule“, rekao je Jorning.

Takmicari-i-organizatori-20131019_155649-1024x576

„Bez obzira na poziciju osvojenu tokom današnjeg finala, budite uvereni da ste svi pobedili. I možete da budete ponosni na svoj veliki dosadašnji uspeh – da ste najefikasniji vozači – nacionalni šampioni u ekonomičnoj vožnji u državama iz kojih dolazite“, dodao je Tom Jorning.

Pobednik takmičenja, Zoltan Simon iz Mađarske, koji je postigao najnižu ukupnu potrošnju goriva od 2,18 litara tokom poslednjeg kruga takmičenja održanog u subotu, osvojio je titulu šampiona takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013 za tržište Srednja i istočna Evropa i postao dobitnik automobila marke Volvo V40.

„Tokom finala u Hrvatskoj bio sam malo nervozan, ali verovao sam u sebe. Samo sam pratio sopstveni stil vožnje – ekonomičan i istovremeno dinamičan. Vozio sam onako kako svakodnevno vozim. A sada sam siguran da to i jeste savršeno rešenje – rekao je Zoltan Simon.

„Iako sam zbog toga i došao u Hrvatsku, kraj priče je premašio moje snove – pobedio sam na takmičenju! Veoma se radujem i ponosan sam na svoj rezultat i već danas ću početi da se pripremam za narednu godinu, za svetsko takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge!“, dodao je Simon.

Tomas Horcicka iz Republike Češke i Stanislav Merzejevski iz Poljske, zauzeli su drugo, odnosno treće mesto.