Legendarni Fiat 500 na izložbi „In Reverse” – umetnika Rona Arada

02 Dec 2014

Od 20. decembra 2013. godine do 30. marta 2014. godine, u muzeju umetnosti „Pinacoteca Agnelli” u Torinu, biće održana izložba „In Reverse” Rona Arada, jednog od najuticajnijih i najzagonetnijih dizajnera na svetu, koji je tokom poslednjih 30. godina svojim radom dao ključni doprinost svetu umetnosti, dizajna i arhitekture.

Fiat, kao glavni sponzor događaja,  nije propustio ovaj međunarodni jedinstveni kaleidoskop boja i materijala. Sa svojim  legendarnim  modelom Fiat 500 iz 1950-ih godina, koji i dalje privlači pažnju u svetu umetnosti i dizajna, potvrđuje da je na tom polju sasvim očigledno u svom elementu.

Novi model Fiat 500 ima legendarnu prirodu: reč je o italijanskom automobilu koji je trenutno najprodavaniji u svom segmentu u Evropi, šireći zabavu i radost življenja. On nije slučajno model brenda Fiat sa najvišom stopom prodaje van granica Italije (više od 1. 200.000 jedinica prodato je od 2007. godine do danas, od čega je 80 odsto međunarodna prodaja tokom 2013. godine).

Stekavši međunarodnu slavu svojom „Rover chair” i vijugavom policom za knjige pod imenom „Bookworm” (Knjiški moljac), Ron Arad je sarađivao sa vodećim brendovima poput Alessi, Vitra, Moroso i Swarovski. Među ostalim priznatim projektima, dizajnirao je i prodavnicu Yohji Yamamoto u Tokiju. Arad je prikazivao svoje radove u muzejima savremene umetnosti Centre Pompidou u Parizu,  MOMA u Njujorku i centru umetnosti Barbican u Londonu.

Izložba In reverse će se usredsrediti na novi veliki projekat, koji je prvo prikazan u muzeju dizajna Holon(legendarnoj zgradi koju je Arad dizajnirao u Tel Avivu) a koja istražuje, putem fizičkih eksperimenata i digitalnih simulacija, način na koji se ponaša karoserija automobila pod pritiskom, naročito modela Fiat 500.

Ron_Arad_In_Reverse-9192

Ron Arad će takođe prikazati skulpturu Roddy Giacosa (2013), koja je nastala postavljanjem stotina poliranih šipki od nerđajućeg čelika na metalnu armaturu u obliku modela Fiat 500. Svaki oblikovan deo imaće oblik jednog od panela automobila, a delovi zajedno čine karoseriju automobila. Kalup za ovaj rad takođe će biti prikazan.

Pored zidova koji će prikazivati zdrobljene automobile brenda Fiat, tu će biti i niz Aradovih dizajnerskih ostvarenja, prevashodno stolice od čelika koje podsećaju na njegovo eksperimentisanje sa ovim materijalom još 1980-ih godina, i veliki broj zdrobljenih predmeta, poput policijskog automobila igračke koju je našao pre četrdeset godina na ulici u Tel Avivu, kao i drugih predmeta koji su bili deo istraživanja i testova, uključujući stalak za boce koji je sravnio pomoću parnog valjka.

Na izložbi In Reverse biće prikazana i „Spora eksplozija” (2013), umetnikova digitalna simulacija procesa drobljenja koristeći model Fiat 500, kao i skulptura nastala od jednog okvira filma Drop (2013), napravljena pomoću 3D tehnike štampanja. Digitalna štampa na papiru  Lets Drop it , OK? (2013), prikazuje rezultate simulirane digitalne kompresije Roddy Giacosa.

ključne reči: , , ,