Jaguar XE stigao na domaće tržište

17 Sep 2015

U godini kada slavi veliki jubilej, 80 godina od osnivanja brenda, eminentni britanski  proizvođač lansirao je potpuno novi model XE, koji je upravo stigao u prodajni salon Grand Motorsa, zvaničnog uvoznika i servisera vozila marke Jaguar za Srbiju. Ovaj atraktivni novitet zapravo je najmanji model sa čuvenim znakom plemenite mačke – dugačak je 4.670, širok 1.850 i visok svega 1.416 mm. Dakle, napada  segment kompaktnih premijum limuzina, i to veoma ambiciozno.

Jaguar XE_1

Sportski oblikovana karoserija ističe skladne proporcije i atraktivne detalje. Ispod privlačne spoljašnjosti krije se poslednja reč tehnologije – modularna platforma koja je, baš kao i karoserija, najvećim delom izrađena od aluminijuma. Zahvaljujući tome, XE ponosno nosi „etiketu“ najlakše i najčvršće Jaguarove limuzine ikada. Naglašen sportski stav potvrđuje i vrhunska aerodinamika sa koeficijentom otpora vazduhu od svega 0,26. Da konstruktori ništa nisu prepustili slučaju svedoči i to što Jaguar XE može da se pohvali dvostrukim ramenima, dok većina konkurenata dolazi sa prednjim oslanjanjem tipa MacPherson. Pozadi, umesto multilink veze prednost je dobila napredna integralna veza. Sve to je implementirano kako bi se dinamika i kvalitet vožnje podigli na novi nivo.

Jaguar XE_2

Pogonska gama na domaćem tržištu za početak obuhvata jedan dizel i tri benzinska agregata, koji snagu prenose do zadnjih točkova preko šestostepenog ručnog ili ZF automatskog menjača sa osam „brzina“. Dizel pripada potpuno novoj Ingenium generaciji – snažan je i štedljiv u isto vreme. Ima varijabilno otvaranje ventila i raspolaže sa 180 KS i 380 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da ubrzanje od 0 do 100 km/h postigne za 7,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 225 km/h i prosečnu potrošnju od svega 4,2 litra na 100 km. Benzinski turbo od 2.0 litra je ponuđen u dva nivoa snage – od 200 KS (237 km/h; 0 – 100 km/h 7,7 s; 7,5 lit/100 km) i 240 KS (250 km/h; 0 – 100 km/h 6,8 s; 7,5 lit/100 km). Najsnažniji 3.0 V6 sa kompresorom oslobađa čak 340 KS, za prenos snage koristi isključivo automatski menjač te ubrzava do „stotke“ za 5,1 sekundu i sa lakoćom dostiže „špic“ od 250 km/h.

Jaguar XE_4

Vozaču su na raspolaganju četiri režima vožnje – EKO, dinamični, zimski i normalan, a tu je i čitav niz naprednih bezbednosnih sistema i asistencija. Recimo, Jaguar XE može biti opremljen sistemom stereo kamera sa radarom dometa 100 metara, koji pri brzinama do 80 km/h automatskim kočenjem sprečava naletanje na vozilo ispred. Tu su i adaptivni tempomat, sistem nadzora mrtvih uglova, poluautomatsko parkiranje, prvi laserski head up displej… Za maksimalno prijanjanje na klizavim i zahtevnim podlogama uveden je sistem ASPC (All Surface Progress Control) utemeljen na terenskoj tehnologiji koja je preuzeta od Land Rovera.

Jaguar XE_3

Od paketa opreme pripremljeni su osnovni Pure, zatim Prestige, R-Sport sa karakterističnim aerodinamičkim dodacima, Portfolio, kao i ekskluzivni S – rezervisan za najsnažniju V6 verziju. Kako i dolikuje renomeu čuvene britanske marke, unutrašnjost modela XE predstavlja pravu malu oazu luksuza. Mnogobrojne kombinacije uređenja  nude izbor detalja od ebovine, brušenog, reljefnog ili urezanog aluminijuma, satenskog drvenog furnira, itd.  Za servisne informacije i zabavu zadužen je In Control infotainment sistem sa touch screen ekranom od 8.1 inča. Intuitivni interfejs omogućava jednostavan pristup svim funkcijama, kao i glasovnu kontrolu. Preko aplikacije, korisnici IOS i android uređaja između ostalog mogu da „pristupe“ automobilu sa bilo kog mesta i da, recimo, provere koliko ima goriva u rezervoaru, da otključaju i zaključaju vrata, podese tajmer za aktiviranje klimatizacije… U sklopu multimedijalnog sistema na raspolaganju su i USB i IPod konektori, dinamička kontrola jačine zvuka, a oni koji žele vrhunsko ozvučenje uživaće u mogućnostima Meridian sistema sa 11 zvučnika i subwoofer-om.

Početna cena u Srbiji iznosi 36.440 evra, a odnosi se na model Jaguar XE 2.0 D Pure, dok je na vrhu ponude Jaguar XE 3.0 V6 S po ceni od 54.170 evra.