Fiat na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi

27 Feb 2015

Fiat je izabrao Ženevu da omogući međunarodnoj štampi ekskluzivan pogled na svoje najnovije modele, 500X, 500, Panda i Doblò. Oni su prikazani uz modele 500L i Freemont koji su među najširim i najraznovrsnijim linijama modela u automobilskoj industriji.

fiat-500x-crossover-500-panda-doblo-freemont-mobil-auto-kozarev-01

Fiat 500X

Bez sumnje najveća zvezda izložbenog prostora je Fiat 500X, novi krosover koji je proizveo Fiat a koji daje jednu potpuno novu dimenziju brendu 500, pri čemu stil, suština i činjenica da je napravljen u Italiji određuju ovaj udobni automobil  visokih performansi koji je uvek u vezi sa svetom: ovo je X strana lepote, ovo je duša modela Fiat 500X.

Pre samo nekoliko nedelja održan je ekskluzivni javni nastup mađioničara Dajnama koji je obeležio  kraj zanimljive turneje „Moć faktora X“, koja je za 80 dana dovela model 500X na glavne trgove 74 evropska grada kao i na 602 ekskluzivne premijere u prodajnim salonima brenda Fiat.

Javnost može da vidi i dve verzije modela „Lounge“, urbanije strane ovog Fiat krosovera. U fokusu je takođe i nova verzija opremljena inovativnim automatskim i sekvencijalnim šestostepenim prenosom sa dvostrukim kvačilom koji obezbeđuje savršeni balans između udobnosti pri vožnji i sportskog osećaja, pri čemu su brza promena brzina i visoka efikasnost zagarantovani.

Dostupan u kombinaciji sa motorom 1.4 MultiAir II 140 KS i pogonom na prednjim točkovima, ovaj inovativni uređaj se sastoji od dva paralelna prenosa koji omogućavaju menjanje brzina velikom brzinom, otpuštanjem jednog kvačila i pritiskanjem drugog u isto vreme.

U drugi model 500X Lounge ugrađen je motor 1.6 Multijet II 120 KS i opremljen je nekim dodacima iz Mopara, referentnog brenda za usluge, korisničkom pomoći, originalnim rezervnim delovima i dodacima za brendove grupe FCA. Ekskluzivne 18-inčne alu-felne predstavljene su zajedno sa paketom opreme „Chrome Xtra“, koji uključuje elegantne hromirane elemente kao što su ukrasi na vratima, okviri za svetla za maglu i spoljašnja zaštita za retrovizore. Organizator prtljaga zaokružuje ponudu, povećavajući  korisnost prtljažnika. Ovo je mali ali značajan primer velike kolekcije Moparovih dodataka kreiranih posebno za novi Fiat krosover kako bi ga učinili što posebnijim.

Prostora takođe ima i za verzije modela 500X koje više ciljaju na slobodno vreme: izložena su dva modela „Cross Plus“ iz vrha linije, opremljena motorom 2.0 Multijet II 140 KS u kombinaciji sa inovativnim devetostepenim automatskim prenosom i pogonom na sva četiri točka. Prvi ima Giallo Amalfi metalik karoseriju, dok drugi demonstrira ekskluzivnu troslojnu metalik boju vrste Rosso Amore.

 

Fiat 500

Fiat 500 VINTAGE ’57, osmišljen u čast legende napravljene u Italiji 1957. godine, imaće debi u Ženevi uz svoju savremenu interpretaciju nekih stilskih karakteristika koje su ga učinile poznatim tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Spoljašnjost se ističe pastelno plavim telom u kombinaciji sa belim krovom, spojlerom, antenom, štitnicima retrovizora kao i bele, hromirane, starinske, 16-inčne alu-felne koje podsećaju na felne korišćene na istorijskom modelu „500“.

Retro izgled modela Fiat 500 VINTAGE’57 oslikava se i u unutrašnjosti, kroz belu komandnu tablu i elegantni tapacirung u Frau koži boje duvana sa dodacima u obliku polumeseca (stilsko obeležje modela) u koži boje slonovače sa izvezenim znakom „500“ boje duvana. Njegov klasični izgled takođe je naglašen „Fiat“ starijim oznakama koje se mogu naći i na spoljašnjosti i na volanu.

Široka ponuda standardne opreme uključuje manuelnu kontrolu klime, sistem Blue&Me, CD+MP3 radio, ABS sa EBD, 7 vazdušnih jastuka, sistem Start&Stop, ESP u kompletu sa ASR/MSR, HBA i Hill Hold kontrole. Nova VINTAGE’57 posebna serija naći će se u prodaji u martu, i biće dostupna u varijantama sa sledećim benzinskim motorima: 1,2-litarskim motorom od 69 KS, 0.9 Twin Air od 65 KS, 0.9 Twin Air od 85 KS i 0.9 Twin Air od 105 KS kao i sa dizel motorom 1.3 Multijet 95 KS. U zavisnosti od tržišta, biće razlike u ponuđenoj opremi, i standardnoj i dodatnoj, u cilju zadovoljavanja konkretnih potreba pojedinačnih država.

fiat-500x-crossover-500-panda-doblo-freemont-mobil-auto-kozarev-02

Pored ove specijalne, „vintage“ verzije, postoji takođe i model 500C „S“ koji poseduje ekskluzivno Blu Italia telo sa 16-inčnim alu-felnama, koje je učinjeno još ekskluzivnijim prepoznatljivim elementima poput bočnog donjeg spojlera, zadnjeg spojlera i sportskih branika.

Isti „agresivni“ izgled može se naći i u unutrašnjosti, u obuhvatajućim, sportskim sedištima sa crnim 3D tkanim materijalom i plavim dodacima, sivom instrument tablom sa satenskom završnicom i upravljačem i kutijom menjača obloženim kožom sa crvenim šavovima. Model „S“ poseduje i sistem Blue&Me, upravljač sa kontrolama za radio, automatski sistem kontrole klime, zatamnjeno zadnje staklo, ksenonske farove, senzore za parkiranje i svetla za maglu.

Predstavljeno vozilo je opremljeno revolucionarnim dvocilindričnim motorom 0.9 Twin Air 105 KS, u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, što obezbeđuje sjajne performanse: maksimalnu brzinu od 188 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 10 sekundi. Automobil postiže sve ovo, dok je u isto vreme u vrhu u svojoj kategoriji  po potrošnji goriva i emisijama CO2: prosečne vrednosti su 4,2 litra/100km i 99 g/km.

 

Fiat 500L

Izložba porodice 500 je kompletirana modelom koji kombinuje legendarnu stilsku prirodu modela 500 sa funkcionalnošću dizajna Made in Fiat. Rezultat ove posebne alhemije je „City Lounge Fiat“, novi pristup gradskom automobilu koji predstavlja emocionalnu reformulaciju kategorije kompaktnog vozila za modernu porodicu.

Prelep spolja i prostran iznutra, 500L ima prostora za sva mala zadovoljstva i velike emocije života: decu, prijatelje, putovanja, muziku i zajednicu. Prosto rečeno, to je idealan auto u kome se moderna porodica sastaje i odrasta, baš kao što je 500L prvi primer odrastanja porodice 500, uvod u buduće evolucije.

U Ženevi, javnost će imati prilike da se divi elegantnoj verziji Lounge sa metalik sivim dizajnom karoserije opremljene fantastičnim motorom  1.4 16v T-Jet sa 120 KS koji predstavlja idealno rešenje za one koji traže vozilo kojim se lako upravlja u gradskom saobraćaju, ali uz niske troškove rada: zapravo, opremljen na ovaj način Fiat 500L dostiže maksimalnu brzinu od 189km/h i ubrzava od 0 do 100 za 10,2 sekunde.

Na štandu je i jedan 500L Trekking 1.6 Multijet 120 KS. Ovaj model ima dva savršeno integrisana duha koji prelaze jedan u drugi na dnevnoj bazi: gradska strana za bezbrižno uživanje u gradu sa stilom i malo asertivnija strana, koja je idealna za vikende sa porodicom i prijateljima. Izloženo vozilo predstavlja novi Turchese Pantelleria dizajn karoserije i opremljen je nekim delovima Moparove dodatne opreme koja naglašava ovaj dvostruki duh, kao što je korisna zaštitna kaseta u prtljažniku, vešalica za kaput iza naslona za glavu, osveživač vazduha i posebna ploča praga vrata. Posebna pažnja je posvećena dizajnu, uz hromirane reljefne ukrase na haubi u satenskoj završnici i kapice za ventile sa logom brenda Fiat.

 

Fiat Panda

Posetioci Ženevskog salona automobila imaće priliku da pre vremena vide novu specijalnu seriju Panda K-Way® koja je nastala kao proizvod saradnje kompanije Fiat i najpoznatijeg brenda svakodnevne i moderne odeće za kišu. Ova dva brenda su širom sveta poznata po svojim klasičnim, savremenim, tehnološkim, funkcionalnim, raznobojnim i inteligentnim proizvodima.

U znaku slobode prilagođavanja do krajnjih granica, Panda K-Way® nudi 20 mogućih kombinacija spoljašnjosti, mešanjem i uklapanjem boja i spoljašnjih elemenata (tela retrovizora i ratkapni). Prepoznatljiv po svojim detaljima u boji titanijuma: prednjoj traci za logo, uzdužnim trakama, štitnicima retrovizora i bočnim ukrasima, i jedni i drugi sa K-Way® nalepnicama kao i ratkapnama koje na sebi sadrže K-Way® logo. Retrovizori i ratkapne su dostupni u četiri boje (žutoj, narandžastoj, plavoj i boji titanijuma) a telo je dostupno u šest boja – plavoj, beloj, crnoj, crvenoj, žutoj i narandžastoj.

U unutrašnjosti ćete odmah primetiti plavo/siva nijansirana sedišta od eko-kože sa K-Way® znakom vidljivim na prednjem sedištu, kao i plavu komandnu tablu i srebrnu instrument tablu visokog sjaja. K-Way® logo se takođe pojavljuje na brendiranim sigurnosnim pojasevima i na plavim višeslojnim PVC otiračima. I poslednje, ali ne i manje bitno, prednja sedišta imaju dva džepa na naslonu opremljena reflektujućim prslukom  „VISIBAG®“ – bezbednosnim pomagalom kreiranim ad hoc za Fiat od strane njegovog partnera, kompanije K-Way.

U Ženevi, izloženo vozilo ima privlačni plavi dizajn karoserije sa narandžastim detaljima i opremljeno je sjajnim 0.9 Twin Air 85 KS motorom.

I na kraju, saradnja između kompanija Fiat i K-Way® će se nastaviti posebno licenciranim asortimanom dodatne opreme i proizvoda. Odabir prototipova ovih ekskluzivnih proizvoda biće prikazan posetiocima u Ženevi. Uz model Panda K-Way, postoji i verzija „Cross“, u vrhu ponude zbog svog jedinstvenog stila koji osvaja ljubitelje avanture i života u prirodi. Za njih, Panda Cross usvaja stalni „torque on demand“ (obrtni momenat na zahtev) sistem pogona na sva četiri točka koji koristi dva različita diferencijala i elektronski kontrolisane spojnice kao i prekidač za terensku kontrolu koji omogućava odabir načina pogona na sva četiri točka u zavisnosti od uslova vožnje, odabir između tri mogućnosti (Auto, Lock i Hill Decsent). Vozilo izloženo u Ženevi je prepoznatljivo po svetlo crvenom telu i opremljeno je sjajnim turbodizel motorom 1.3 Multijet II 80 KS.