Bosch Mobility Solutions nastavlja sa razvojem sistema za automatsku vožnju

13 Avg 2015

U 2014. godini je obim poslovanja Bosch-ovog poslovnog sektora Mobility Solutions porastao za 8,9 procenata, a time više nego dvostruko brže od proizvodnje u automobilskoj industriji na globalnom nivou. Jedinična prodaja važnih sistema kao što su ESP – sistem protiv proklizavanja, sistemi sa direktnim ubrizgavanjem benzina i sistemi sa direktnim ubrizgavanjem dizela je pojedinačno porasla za oko 20 procenata.1-RB-21065 Bosch će u budućnosti sve više nuditi tehnologije koje upravljaju načinom na koji se automobili i druga prevozna sredstva međusobno povezuju.

“Mi promišljamo ličnu mobilnost i idemo ka multimodalnom konceptu koji obuhvata bicikle, vozove i autobuse”, rekao je Bulander, objašnjavajući ovaj novi cilj. “Bosch kao kompanija ne gleda samo ispod haube”.

Elektro mobilnost će vozila na dizel i benzin učiniti još efikasnijim

Bosch na ovom putu ka mobilnosti u budućnosti već postiže uspeh, ne samo u tehnološkom već i u komercijalnom smislu. Dobavljač tehnologija i usluga se kreće putem tri razvojne staze, prema vožnji koja je električna, automatska i povezana. “Bosch ostvaruje dobar napredak na sve tri”, rekao je Bulander. Po njegovom mišljenju, motor sa unutrašnjim sagorevanjem će i u narednoj deceniji ostati osnova za efikasnu mobilnost, čak i ako pogon bude elektrificiran. Tokom narednih pet godina, Bosch tehnologija u pogledu motora može smanjiti potrošnju dizelskih motora za 10 procenata, a motora na benzin za gotovo 20 procenata.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem će u kombinaciji sa elektro mobilnošću postati još efikasniji. Do 2025. godine, 15 procenata svih novih vozila će imati najmanje hibridni pogon. Za ovu kombinaciju elektromotora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, opsežna stručnost kompanije Bosch smatra da je odlično opremljen. Od 30 naloga za proizvodnju, kompanija je već izvršila one
koji se odnose na elektrifikaciju pogona, od čeka čak deset njih predstavlja plugin hibridne pogonske sisteme za premijum vozila. Na dugim relacijama, ta vozila rade na dizel ili benzin, ali se mogu kretati i u kompletno električnom režimu u gradskoj vožnji. “Imamo neophodno iskustvo da pretvorimo alternativni pogon u priču o uspehu”, rekao je Bulander. “To je ono što smo uradili sa dizelom, i ono što takođe želimo da postignemo sa električnim pogonom.”1-RB-21063

Automatska vožnja može smanjiti broj nezgoda i za trećinu

Kako se industrija kreće ka automatskoj vožnji, širi se i tržište za sisteme za asistenciju vozačima. Bosch svake godine na ovom tržištu povećava svoju prodaju za jednu trećinu. Prošle godine je kompanija prvi put prodala više od 50 miliona senzora okruženja za sisteme za asistenciju vozačima. I u 2015. godini će jedinična prodaja radarskih i video senzora biti udvostručena, kao što to bio
slučaj u 2014. godini Bosch je svetski lider na tržištu radarskih senzora, koji se nalaze u sistemima kao što je adaptivni tempomat (eng. Adaptive Cruise Control – ACC). Ove godine će u kompaniji u serijsku proizvodnju otići serija novih sistema. Ovi sistemi za asistenciju pomažu vozačima u saobraćajnim gužvama, prilikom izbegavanja i prilikom parkiranja pomoću daljinskog upravljača.

Cilj je da se do 2020. godine napravi autoput pilot za automatsku vožnju na autoputevima. Po mišljenju člana Upravnog odbora kompanije Bosch, dr Dirk Hoheisel, ovo je odlučujući korak u razvoju: “Ovim sistemom ćemo napraviti prelaz sa delimično do visoko automatizovane vožnje. Vozači će postati putnici. To će značiti veću udobnost, a pre svega veću bezbednost .” Prema prognozama Bosch istraživača saobraćajnih nezgoda, povećana automatizacija može još značajnije smanjiti broj nezgoda – do čak jedne trećine samo u Nemačkoj.1-RB-21066

Oko 2.000 inženjera u Boschu radi na daljem razvoju sistema za asistenciju vozačima – čak 700 njih više nego pre dve godine. Nakon akvizicije kompanije ZF Lenksysteme (sada poznate kao Robert Bosch Automotive Steering), kompanija iz Štutgarta je u još boljoj poziciji da krene napred sa automatskom vožnjom. Citiraćemo Bulander-a: “Bosch tehnologija će omogućiti automobilima budućnosti ne samo da samostalno ubrzavaju i koče, već i da upravljaju.”

Povezana vožnja znači rastuće poslovanje servisaInternet će igrati ključnu ulogu u razvoju mobilnosti u budućnosti. Čak i sada, on pruža vesti iz saobraćaja u realnom vremenu, nudeći informacije o stvarima kao što su nezgode i građevinske zone ili saobraćajna gužva koja počinje odmah iza sledeće krivine. Takva informacija je neophodan uslov za visoko automatske funkcije vožnje. Pored toga, vozači mogu da pronađu i rezervišu upražnjena mesta za punjenje i plate struju putem interneta. “Povezivanje je ključ za uspeh elektrificirane i automatske vožnje”, rekao je član Upravnog odbora kompanije Bosch, dr Markus Hein. Pored toga, povezana vožnja vodi do novih, korisnih usluga. Na primer, prenos ECU podataka može poslužiti kao osnova za preventivno održavanje i savete za uštedu goriva. Usluge kao što su ove pružaju podršku za vozne parkove lizing kompanija i osiguravajućih društava. Na Bosch DriveLog mobilnom portalu, vozači takođe mogu direktno da koriste ove usluge. Za to im je potrebna aplikacija na pametnom telefonu i konektor za čitanje ECU podataka.

Sve u svemu, očekuje se da će oko 200.000 vozila sa mogućnošću povezivanja na internet moći da i na taj način pristupe ovim uslugama kompanije Bosch. Da citiramo Bulander-a: “Povezana vožnja je napustila pilot fazu. Za Bosch, ona postaje uslužno poslovanje koje cveta.”1-ORT-21244

Istovremeno, Bosch povezuje različite oblike transporta. Prema rečima Bulandera, ove tehnologije mobilnosti su takođe namenjene multi modalnom transportu: “Mi nudimo nove proizvode koji prevazilaze sam automobil, kao što su usluge za urbanu mobilnost”. Jedan od primera je softversko rešenje koji Bosch je razvio za projekat Štutgart usluga (eng. Stuttgart Services). Zahvaljujući ovom softveru, jedna čip kartica je sve što je potrebno za deljenje automobila i bicikala, putovanje vozom i autobusom, kao i za pristup sadržajima, kao što su bazeni i biblioteke. Za Bulander-a, ovo je “pogled kroz ključaonicu na usluge prevoza sutrašnjice”.

Osim toga Bosch već razvija prototipe koji povezuju automobile i inteligentne domove. Konkretno, to znači da navigacioni sistem daje komandu centralnom grejanju da zagreje kuću u pravo vreme pre dolaska samog vozila. “Bez obzira da li je to za domove ili automobile, Bosch stvara tehnologiju koja je ‘Tehnologija za život’ “, rekao je Bulander. “Imajući u vidu raznovrsnost naše stručnosti, naši izgledi za razvoj novih tehnologija mobilnosti su odlični”.