Berlin – Metropola koja se može opipati

28 Nov 2014

Turistička organizacija Nemačke  je u saradnji sa visitBerlin-om , 10. septembra 2013. u hotelu Falkensteiner u Beogradu održana konferencija za novinare. Predstavnicima medija obratila se Petra Hedorfer, predsednica Upravnog odbora DZT-a govoreći o raznovrsnim turističkim atrakcijama i UNESCO kulturnom nasleđu Nemačke. Burkhard Kiker, direktor visitBerlin-a predstavio je modernu prestonicu Nemačke kao kreativni epicentar sa izvanrednim noćnim životom.

Berlin_Alexanderplatz__3212_RET_1024x768

Kada kažemo Berlin, najpre pomislimo na Brandenburšku kapiju, najpoznatiju građevinu glavnog grada. Ona je decenijama bila simbol podele, ali i središte metropole koja je uvek dinamična, puna ideja i impulsa, umetnosti, kulture i kreativnosti.

Ulica Kurfirstendam, simbol elegantnog gradskog bulevara, Robna kuća Zapada poznatija kao KaDeWe, butici koji prate trendove i šik galerije obeležavaju zapadni deo grada, isto kao i sjajne gradske četvrti i poznati berlinski noćni život. Neizostavan deo tog noćnog života je i veče u Palati Fridrihštat, najvećoj varijete sceni u Nemačkoj, na kojoj je postavljena predstava SHOW ME. Za nju se priča da je najskuplja i najsjajnija predstava svih vremena: čist glamur i vatromet svetlosti, boja, kostima i efekata.

Berlin_Brandenburger_Tor__2025_RET_1024x768

Bez sumnje, atmosfera metropole se oseća i u administrativnoj četvrti, koja se od Brandenburške kapije i obližnje zgrade Rajhstaga proteže u pravcu istoka. Mir i sloboda su ovde na visokoj ceni, za razliku od vremena kada su iz Berlina činjeni neshvatljivi zločini. Na to podseća spomenik Jevrejima ubijenim u Evropi, smešten u neposrednoj blizini Brandenburške kapije i nastao po planu njujorškog arhitekte Pitera Ajzenmana, kao i spomen-obeležje „Topografija terora” u nekadašnjem glavnom sedištu tajne državne policije.

Ka istoku se proteže i velika i raskošna ulica Unter den Linden u smeru Aleksanderplaca, koja prolazi poredMuzejskog ostrva, dela svetske kulturne baštine, Berlinske katedrale, Nove straže i baroknog arsenala Cojghaus, u kojem je danas Nemački istorijski muzej. Šetnjom se stiže do televizijskog tornja, koji je do danas najviša građevina u Nemačkoj. Sa tornja možete uživati u pogledu nad Berlinom i dalje, iznadBrandenburga, što predstavlja vrhunac posete Berlinu, u pravom smislu reči.

Berlin_Potsdamer_Platz__2743_RET_1024x768

Samo malo dalje nalazi se Žandarmenmarkt, koji je opšte poznat kao najlepši trg u Berlinu i sa Nemačkom katedralom, Francuskom katedralom i Koncertnom kućom čini uzvišenu i dostojanstvenu celinu. Manje uzvišena, ali zato izuzetno opuštena, neopterećena i neformalnija atmosfera vlada u kompleksu dvorišta Hackesche Höfe, najvećem području zatvorenih dvorišta u Nemačkoj, koje je od 1977. zaštićeno kao spomenik. Tu se može doživeti delić pravog starog Berlina, šarena mešavina umetničkih galerija, bioskopa, pozorišta i varijetea, krčmi, restorana i barova, lepih, malih prodavnica i vodećih trgovina velikih koncerna. Ovde se intenzivno oseća kreativni duh Berlina, koji danas, skoro četvrt veka nakon pada zida, obeležava ovaj grad, možda i više nego druge metropole.

Atelje Nemačke, grad scena, grad mode, grad dizajna, grad muzike: atmosfera novog početka u ponovno ujedinjenom gradu bila je nešto jedinstveno – i tako je i do danas. Stotine dvorišnih ateljea donelo je novi život, a umetnost je osvojila ulice, zidove zgrada i cele kvartove. I naravno, delovi zida, koji su kao „East Side Gallery” između mosta Oberbaum i Istočne železničke stanice, postali nešto poput ilustrovanog leksikona ulične umetnosti. Danas su Krojcberg i Prenclauer Berg, kao i Nojkeln i Veding, glavne adrese za preko 20.000 likovnih umetnika, koji daju pečat atmosferi i ambijentu grada čineći ga centrom, kako alternativne, tako i priznate umetnosti. Uplovite u taj svet i pustite da vas inspiriše, zavede i oduševi. I upoznajte ljude u Berlinu – pored svih znamenitosti, oni su možda najbolji razlog da posetite ovaj veličanstven grad. I da mu se uvek iznova vraćate.