AMSS obeležio globalnu nedelju bezbednosti u saobraćaju

21 Nov 2014

Auto-moto savez Srbije organizovao je u nedelju, 12. maja 2013. godine u centru Beograda, manifestaciju pod nazivom „Koračajmo bezbedno“ zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, Upravom saobraćajne policije MUP Srbije, Crvenim krstom Srbije, Kancelarijom za mlade i Saobraćajno – tehničkom školom iz Zemuna. Ova manifestacija realizovana je u okviru druge Globalne nedelje UN posvećene bezbednosti u saobraćaju, koja se obeležavala od 6. do 12. maja u celom svetu.

Po preporuci UN, tema ovogodišnjih aktivnosti je bezbednost pešaka u saobraćaju, a svi učesnici su simboličnom šetnjom kroz centar Beograda, od Slavije do palate Albanija, ulicama Kralja Milana i Terazije pokušali da skrenu pažnju vozača, pešaka i celokupne javnosti na bezbednost pešaka kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju.

koracajmo-amss-1024x678

Manifestacija je, uprkos jakoj kiši, počela u 11,00 h na Trgu Slavija i trajala do 14,00 h kada je završena kod palate Albanija uz prikupljanje potpisa podrške celoj akciji, prigodne performanse, prezentaciju Crvenog krsta Srbije, a duž cele trase podeljeni su i promotivni materijali sa savetima za bezbednije učešće pešaka u saobraćaju.

Upozoravajući su podaci da je od 2001. do 2012. godine u Srbiji nastradalo ukupno 42.813 pešaka, a u toku 2012. godine – 3.114 pešaka, od kojih je 155 poginulo, 828 teško, a 2.131 lakše povređeno.

Čitav projekat „Koračajmo bezbedno“ AMSS je pokrenuo pred kraj 2012. godine i do kraja marta meseca prikupljane su fotografije i video zapisi na temu bezbednog, odnosno nebezbednog kretanja pešaka. Sav prikupljen materijal, zajedno sa foto i video zapisima sa akcije koja je održana u nedelju, 12. maja, biće dostavljen Fondaciji Svetske automobilske federacije – FIA i prosleđen i nadležnim institucijama u našoj državi kako bi se preduzele konkretne i praktične mere kojima će se sačuvati mnogi životi.

ključne reči: ,