Aгенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче

31 Dec 2015

Aгенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да не управљају возилима под дејством алкохола и да нађу алтернативне начине превоза, после дочека Нове године. Уколико пијете, из провода се вратите таксијем, градским превозом или са пријатељем који није конзумирао алкохол. Такође, није безбедно нити дозвољено превозити особе под дејством алкохола на предњем седишту. Вожња под дејством алкохола, не само да негативно утиче на вид и рефлексе, већ утиче и на погрешно расуђивање, које доводи до веома ризичних понашања на путу.Traffic_3

Сваке године у данима новогодишњих и божићних празника догађају се саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Број погинулих и тешко повређених у току новогодишње ноћи варира од године до године, али се незгоде са тешким последицама увек догађају у ово време! Поштовани возачи, време предвиђено за прославу најлуђе ноћи, некоме од нас може постати кошмар. Не дозволите да у првом новогодишњем јутарњем програму будете поменути као један од актера саобраћајне незгоде са тешким последицама.

Свесни смо чињенице да у данима новогодишњих и божићних празника попијемо понеку чашицу више, али исто тако морамо бити свесни чињенице да вожња клизавим коловозима, у зимским условима, под дејством алкохола ствара додатну опасност и повећава ризик за настанак саобраћајне незгоде. На овај начин угрожавамо и свој и туђе животе, па се ноћ која је требала да буде најлепша, може претворити у ноћну мору.

Traffic_4

Посебно скрећемо пажњу младим возачима да за време новогодишње ноћи одустану од управљања возилом, с обзиром на податке Агенције за безбедност саобраћаја, да у незгодама које настају под дејством алкохола, чешће учествују млади возачи. Напомињемо да је свим возачима који имају пробну возачку дозволу забрањено да управљају возилом од 23,00 до 05,00 часова. Стога посебно апелујемо на родитеље да утичу на своју децу која имају пробну возачку дозволу, да у касним вечерњим и раним јутарњим часовима новогодишњих празника, не управљају возилом.

Молимо и све оне возаче који су из разних делова Европе и света стигли у Србију и намеравају да са породицом и пријатељима прославе новогодишње и божићне празнике, да имају на уму да и у Србији важе слични саобраћајни прописи о забрани управљања возилом под дејством алкохола, ограничењу брзине кретања возила и поштовању других правила саобраћаја на путу, као и у иностранству.

Traffic_2

Поштовани возачи! Будите свесни своје одговорности за безбедност саобраћаја! За добро свих нас. Дочекајмо Нову годину и божићне празнике, тако да нико не буде тужан!

Агенција за безбедност саобраћаја жели Вам срећну и безбедну 2016. годину, уз што мање нежељених ситуација у саобраћају!