2. Tesla Rally

21 Nov 2014

Auto-moto savez Srbije je i ove godine pokrovitelj međunarodnog “2. TESLA RALLYkoji se održava od 11. do 13. jula 2013. godine u organizaciji Auto reli turing kluba Srbija iz Beograda. Ovaj reli se nalazi u zvaničnom kalendaru Svetske automobilske federacije – FIA i boduje se za svetski FIA Altrenative Energies Cup.

Tesla-1-1024x678

“2. TESLA RALLY” je sportska, promotivna, humanitarna i istorijsko-turistička manifestacija koja treba da unapredi svest kod vozača i celokupne javnosti o prednostima upotrebe automobila sa smanjenom emisijom ugljen-monoksida i korišćenju ekološki čistijih goriva zbog zaštite i očuvanja životne sredine.

Ove godine „2. TESLA RALLY“ posvećen je obeležavanju 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta i priznavanja hrišćanstva kao religije, kao i proširenju saznanja o ličnosti Nikole Tesle, jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva i njegovih dostignuća na polju elektrotehnike.

Sportski deo relija započinje ceremonijalnim startom u četvrtak 11. jula u 19 časova u Nišu, na Trgu Kralja Milana, a cilj je u Beogradu, u subotu, 13. jula u16 časova, ispred hotela Metropol Palace.

Itinerer relija, prvog dana, povezuje tri carske palate u Srbiji u kojima je rođeno ili živelo 18 rimskih imperatora (NAISUS – Niš, FELIX ROMULIANA – Gamzigrad i VIMINACIUM – Stari Kostolac). Drugog dana reli se voziu na terenima Košutnjaka, Avale i Lisovića.

Tesla-2-1024x678

Na ovogodišnjem „2. TESLA RALLY“ će učestvovati i električno vozilo TESLA ROADSTER koji izaziva veliko interesovanje u celom svetu, a kojim će upravjati francuski vozač  James Morlaix.

Duž itinerera predviđene su deonice gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u regularnim uslovima saobraćaja, bez obustava, a svi učesnici moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.

Prema FIA propisima, učesnici su svrstani u tri kategorije i to: kategorija III A – vozila na električni pogon,kategorija VII – hibridna vozila i kategorija VIII – vozila na alternativna goriva – TNG, CNG, bio dizel itd.Očekuje se učešće takmičara iz desetak evropskih zemalja (Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Hrvatske,Bugarske, BIH, Grčke i Srbije).

Tesla-3-1024x678

“2. TESLA RALLYima i humanitarni karakter jer je u znaku već tradicionalne saradnje sa dobrotvornom organizacijom HELP THEM ONLUS iz Milana koja je do sada Srbiji donirala značajna materijalna sredstva. Njihova pomoć je stigla deci oboleloj od raka, finansirali su nabavku ortopedske proteze za automobilistu Miloša Spasojevića koji je povređen na treningu brdske trke na Tari 2012. godine, kao i nabavku sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Aleksincu. Milanski humanitarci trajno su opredeljeni za slične aktivnosti i tokom održavanja ovogodišnjeg 2. Tesla relija dodeliće jednu donaciju i najaviti buduće.

ključne reči: ,